Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2013

Berubah

Bila waktu segalanya berubah..
Nak jumpa pun payah..banyak alasa..kerja..bizi bagai menteri..
Nak call pun tak..alasan tak ada kredit..sedangkan lepak.minum dengan kawan2 ada duit..keluar sana sini ada duit..
Kita call..5 minit dah rimas..suruh call kejap lahilah apalah..angkat fon pun lambat..kadang2 tak angkat langsung tak pun matikan fon.. Sms ke wasep ke pm facebook ke..segala jenis lah..tak reply..reply pendek2 jek..
Selalu call pagi haru cuti dalam kam 11 dah bangun..tiba2 jam 1 tengahari pun belum bangun..tidur lambat la tu..sebab pergi berseronok malam tadi..
Kita sakit ke demam ke sunyi ke..dah tak ambil tahu..lagi disuruh buat benda lain bagi tak bosan..suruh keluar dengan kawan2 lah..sebab nanti dia rimas duk kacau dia..
Apa segala teguran dan nasihat semua dikata bebel..sedangkan dari awal bebel dulu2 tak ada pun nak cakap macam tu..
Asal nak keluar jek..mesti pergi area2 kita jek..tak bawak dah pegi area dia..kang kantoi lak..
Bila keluar bersama tak banyak cakap..asyik …

Berhenti..

Satu ketika dulu..
Kita pernah bahagia..
Kita pernah berkongsi kasih..
Kita pernah menggembirakan antara satu sama lain..
Kita pernah ketawa bersama..
Kita pernah mencari persamaan antara kita..
seketika..
Semua berubah.. Kita tak lagi bahagia..
Kita tak lagi berkasih..
Kita tak lagi menggembirakan sesama kita..
Kita tak kagi ketawa bersama..
Kita asa terlalu banyak perbezaan.. Aku menyembunyikan rasa sakit..
Cuba senyum..
Walau sakitnya menghiris... Perlahan aku cuba sedaya upaya..membuang sisa kasih yang tak sudah..
Aku bangkit dalam gelapnya kasih yang kau ciptakan..
Buang amarah aku..lenyapkan semua kebencian itu..
Akur dengan takdir Allah.. Saat aku sudah mula reda dan redha.. Kau datang bagai menyiram minyak di api yang semakin padam..
Lalu apu itu semaki  marak..membara..memakan semua sisa...
Tika itu..
Hati bagai di hiris kembali..malah kali ini lebih tebal hirisannya..
Lebih dalam lukanya..
Lebih terasa kesakitannya..
Lebih siksa menahan rasa.. dan dalam pada itu.. Aku melug…