Skip to main content

Berhenti..

Satu ketika dulu..
Kita pernah bahagia..
Kita pernah berkongsi kasih..
Kita pernah menggembirakan antara satu sama lain..
Kita pernah ketawa bersama..
Kita pernah mencari persamaan antara kita..

seketika..

Semua berubah..
Kita tak lagi bahagia..
Kita tak lagi berkasih..
Kita tak lagi menggembirakan sesama kita..
Kita tak kagi ketawa bersama..
Kita asa terlalu banyak perbezaan..
Aku menyembunyikan rasa sakit..
Cuba senyum..
Walau sakitnya menghiris...
Perlahan aku cuba sedaya upaya..membuang sisa kasih yang tak sudah..

Aku bangkit dalam gelapnya kasih yang kau ciptakan..
Buang amarah aku..lenyapkan semua kebencian itu..
Akur dengan takdir Allah..
Saat aku sudah mula reda dan redha..
Kau datang bagai menyiram minyak di api yang semakin padam..
Lalu apu itu semaki  marak..membara..memakan semua sisa...

Tika itu..

Hati bagai di hiris kembali..malah kali ini lebih tebal hirisannya..
Lebih dalam lukanya..
Lebih terasa kesakitannya..
Lebih siksa menahan rasa..
dan dalam pada itu..
Aku melugat diri sendiri..
Aku kalah dengan emosi amarahku sendiri..
Aky kalah dengan hasutan syaitan untuk mendendami kelakuanmu..
Aku kalah dengan percikan bara yang kau campakkan pada aku..

Sepi..

Aku menjadi ketakutan..
Takut dengan kenyataan yang pahit..
Takut dengan kemungkinan yang bakal aku lalui..
Takut dengan cara kau..
Takut dengan kesabaran aku yang semakin menipis..
Takut dengan keadaan yang semakin keruh..
Takut dengan peristiwa yang bakal terungkit kelak..

Lalu..

Aku redha...
Biar semua ini berakhir..tanpa apa-apa pengharapan dan keinginan..
Biar semua ini habis..tidak akan ada lagi permulaan..
Biar segalanya terkubur..
Aku memilih untuk tidak disakiti dan menyakiti..
Buang semua kenangan itu..aku tak mahu terluka lagi..
Cukup semua keperitan yang aku lalui..tak mungkin akan berubah lagi..aku tak nak mengharap..tak nak meletak kasih lagi..
Ini pengakhiran kisah kita..semadikanlah dalam hati..jangan diungkit dan dibangkit..aku redha atas apa yang telah tertulis untukku..
Semoga Allah kuatkan aku dalam melalui kesakitan ini..semoga aku ceoat sembuh dari luka ini..dan..semoga aku dan kau bahagia dalam perjalanan yang berbeza..

Comments

Popular posts from this blog

Project Bulan Puasa

Amboi..kemain..punya dah lama Cik Angkuh tak hapdet blog ni ya.. Nampak sangat jenis "kacang lupakan kulit"..terus melupakan asal usul gittew~~ So, hari ni nak cerita pasal projek baru.. Kesahnyaaaaa.. Ni, sempena Ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi..rasanya sebulan lebih je lagipun kak non oiii.. Ni yang saja Cik Angkuh organized satu kerja amal untuk anak-anak yatim yang juga adalah Ahli-ahli Syurga..amin.. Project ni untuk share kegembiraan bersama dorang..al maklumlah..dorang anak yatim tak sesempurna kita yang ada mak bapak..yang berkeluarga yang duduk rumah sendiri..dorang ni tumpang rumah anak-anak yatim..reramai pulak tu kan.. So, projek baru ni Cik Angkuh namakan : "Project Baju Raya AidilFitri 143H" Projek ni menjemput semua kawan-kawan, kenalan FB, Twitter, Instagram yang mana readers-readers blog ni untuk sama-sama beramal jariah.. Boleh sedekahkan baju-baju terpakai korang yang mana masih elok tak lusuh, dalam keadaan baik la hendaknya..untuk di be…

Menantu Vs Mertua

Salam semua..lama sungguh tak update blog..
Actually one of my friend ada problem dengan mertua..
Susah nak cakap bab ni, Kakak sendiri tak merasa lagi..
Jodoh pun belum tahu siapa..apatah lagi mak mertua..

Banyak jenis mertua dan menantu ni..

Menantu Tak Duduk Diam :
Tangan tak pernah kering..buat itu ini..tak menyempat nak rehat..Kesian tengok..Mertua kalau ada menantu macam ni, segan lah sikit..kerah sekali anak2 perempuan awak tu ikut kerjasama sekali..
Jangan di biar anak orang tu kepenatan..dia pun manusia..Ni tak, anak2 perempuan elok melingkar kat living room..Tak pun duk la hadap hp dalam bilik di biar saja..Tak baik macam tu..
Menantu tu ada mak ayah juga..kalau mak ayah dia tengok anak dia tak duduk diam macam tu pun diorang susah hati..sakit pulak nanti..Jangan la kata "buat kerja sikit, tapi penat macam apa entah"..jangan sesekali !! Anak2 perempuan awak pun ada mertua, entah macamana agaknya dia kat rumah mertua dia, awak pun tak tahu..yang dia sampaikan semua …

Bermonolog Dengan Rindu !!

Duduk di birai katil, menyelak sedikit langsir biar ada ruang menjengah langit.. Langit kota walaupun nampak gelap..bermerah-merah menompok-nompok..mungkin kesan dari caj arusan elektrik untuk lampu lampu yang menerangi di seluruh kota..kawasan block rumah aku yang tinggi dan bersebelahan bukit menyebabkan angin sejuk menusuk ke tulang putih..sejenak mata mencari di mana sweater aku..capai dan pakai..sedikit hangat..kopi ku hirup perlahan..hangat..kipas tak berpasang..tapi sejuknya Allah maha tahu.. Sejak akhir-ahir ini jiwa seakan cepat di datangi sepi..cepat di landa keresahan..bukan sengaja tapi seolah ada yang tak kena..biarpun jenuh cuba berbaring melayan rasa, mata susah nak terpejam.. Biarpun di paksa-paksa, mimpi bagai benci menghadir di minda.. Ada rindu yang cuba menjengah hati..malas hendak di layan..biarkan rindu terus mengetuk pintu hati itu..jiwa menyampah pada rindu..selalu cuba datang mengganggu hati..kadang-kadang menjemput sekali air mata..sedangkan rindu selalu ber…