Skip to main content

SAHABAT-SELAMANYA

Cikangkuh ni dah patut pergi Poslaju waktu segini tapi time lepas solat tadi ilham datang mencurah-curah pulak ye..macam tak sabar sangat dah nak menulis..takut nanti ilham lari pulak..
Semua sebab nak cakap pasal perkongsian masalah dengan kawan..
Adakalanya kita perlukan kawan untuk berkongsi masalah..tapi kenalah pilih kawan yang betul untuk berkongsi..tak boleh main redah saja..dia buatnya dia jenis tak boleh pakai..tak ke haru nanti dia jaja cerita korang tu?
Kat sini baru kita akan kenal siapa kawan siapa lawan..
Kat sini baru kita tahu sapa boleh pakai sape hantu yang terbaang bawak cerita korang..
Kat sini jugak kita boleh nampak kawan yang mana lebih bagus..
Kawan yang menasihatkan dalam masa sama memberi kekuatan..dalam masa sama memberi sokongan dan bersama menyelesaikan..
Ada kawan yang dapat berita terus negative..tapi untuk mereka-mereka yang tengah down..me-negative-kan ex mereka adalah satu yang membawa mereka kepada 
"menyampahnya dengan kawan ni..malas nak borak lagi.."
hahahahha..
*terer x cikangkuh baca hati orang?*
So..seharusnya..kawan perlu beri nasihat dalam masa sama sulamkan nasihat dengan panduan dan jalan penyelesaian serta sedikit dorongan..keinginan mereka yang down tak sama dengan keinginan kita yang menerima ceriita..kita boleh berfikiran waras..tapi mereka telahpun di kawal oleh emosi..bukan tak waras yang gila tu okeh..
Masa-masa macam ni, kawan mestilah kena sama-sama masuk dan menjadi sebhgian dari cerita sedih tu..merasai dan mendalami jiwa terluka tu..kebiasaan bagi mereka yang down akan bercerita puluhan kali atau ratusan kali cerita yang sama..dan semestinya kita sebgai manusia yang tak lari dari fitrah ni akan semakin naik meluat and menyampah..cumanya kena fikir bahawasanya..andai kita down..adakah dia akan dengar dan dengar cerita kita?? Dia kawan dia pasti dengar dn tak salah rasanya kita dengar even berjuta kali dia nak story cerita yang sama..sampai dia sendiri rasa :
"alamak aku asek cerita benda yang sama ni"
Tapi bersyukurlah kawan-kawan..kita masih ada untuk satu sama lain..kita masih ada untuk memperbaiki diri kita dan mereka sekaligus..dan syukur kita masih KAWAN walaupun bukan selalu bersama..bukan selalu sebulu..bukan selalu punya pendapat yang sama..
Jadikan SHABAT itu satu platform untuk kita serasikan perbezaan dan menjadi satu rumpun yang punya pelbagai jenis karektor dan perisa..hehehehe..
*cam tak ken jek ayat tu..whatever*
Kau down, aku ada..aku down aku tahu kau akan selalu ada..
*terus nyanyi lagu sahabat by Najwa Latif sambung seklai lagu sahabat selamanya upin ipin*
hahahhha..
Well..apa-apa pun kita akan kawan sampai bila-bila..buzz me bila ada rasa memerlukan..
macam saya dengan cik Ann Hueda yang bukan hari-hari jumpa or bersama even kami dekat..tapi kami sentiasa ada untuk satu sama lain bila cerita..bukan takat cerita happy..cerita sedih..cerita seram..cerita lawak..semua ada..thank you my lil cup cake hunny bunny..
*ada kecomelan disitu*
and..
lately memang ada dua tiga kawan yang buzz cikangkuh for cerita sedih mereka..termasuklah kawan paling best kat FB si YUSNIZAR EMBAM tu..and makcik LOLA ZAQUAN tu tukang tolong cikangkuh meenangani masalah yus..hahahaha..they are so cool okeh..
Masalah cikangkuh pun tak settle-settle sebenarnya..semakin hari semakin rumit..cuma malas nak fikir..hidup terlalu singkat untuk cikangkuh asyik fikir masalah..so cikangkuh ambil langkah mudah..lets follow the flow..enjoy yang berpada-pada dan ceria tahap maksima..senyum selalu..
tq jugak untuk SPARKLESTAR ZAIRIL, AZRAL CRAWLZ and LISA ESTRADA sebab selalu ada untuk cik angkuh kat sini..
okeh..da sampai waktu nak pergi pos laju..tata..salam..

Comments

Popular posts from this blog

Menantu Vs Mertua

Salam semua..lama sungguh tak update blog..
Actually one of my friend ada problem dengan mertua..
Susah nak cakap bab ni, Kakak sendiri tak merasa lagi..
Jodoh pun belum tahu siapa..apatah lagi mak mertua..

Banyak jenis mertua dan menantu ni..

Menantu Tak Duduk Diam :
Tangan tak pernah kering..buat itu ini..tak menyempat nak rehat..Kesian tengok..Mertua kalau ada menantu macam ni, segan lah sikit..kerah sekali anak2 perempuan awak tu ikut kerjasama sekali..
Jangan di biar anak orang tu kepenatan..dia pun manusia..Ni tak, anak2 perempuan elok melingkar kat living room..Tak pun duk la hadap hp dalam bilik di biar saja..Tak baik macam tu..
Menantu tu ada mak ayah juga..kalau mak ayah dia tengok anak dia tak duduk diam macam tu pun diorang susah hati..sakit pulak nanti..Jangan la kata "buat kerja sikit, tapi penat macam apa entah"..jangan sesekali !! Anak2 perempuan awak pun ada mertua, entah macamana agaknya dia kat rumah mertua dia, awak pun tak tahu..yang dia sampaikan semua …

Bermonolog Dengan Rindu !!

Duduk di birai katil, menyelak sedikit langsir biar ada ruang menjengah langit.. Langit kota walaupun nampak gelap..bermerah-merah menompok-nompok..mungkin kesan dari caj arusan elektrik untuk lampu lampu yang menerangi di seluruh kota..kawasan block rumah aku yang tinggi dan bersebelahan bukit menyebabkan angin sejuk menusuk ke tulang putih..sejenak mata mencari di mana sweater aku..capai dan pakai..sedikit hangat..kopi ku hirup perlahan..hangat..kipas tak berpasang..tapi sejuknya Allah maha tahu.. Sejak akhir-ahir ini jiwa seakan cepat di datangi sepi..cepat di landa keresahan..bukan sengaja tapi seolah ada yang tak kena..biarpun jenuh cuba berbaring melayan rasa, mata susah nak terpejam.. Biarpun di paksa-paksa, mimpi bagai benci menghadir di minda.. Ada rindu yang cuba menjengah hati..malas hendak di layan..biarkan rindu terus mengetuk pintu hati itu..jiwa menyampah pada rindu..selalu cuba datang mengganggu hati..kadang-kadang menjemput sekali air mata..sedangkan rindu selalu ber…

Project Bulan Puasa

Amboi..kemain..punya dah lama Cik Angkuh tak hapdet blog ni ya.. Nampak sangat jenis "kacang lupakan kulit"..terus melupakan asal usul gittew~~ So, hari ni nak cerita pasal projek baru.. Kesahnyaaaaa.. Ni, sempena Ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi..rasanya sebulan lebih je lagipun kak non oiii.. Ni yang saja Cik Angkuh organized satu kerja amal untuk anak-anak yatim yang juga adalah Ahli-ahli Syurga..amin.. Project ni untuk share kegembiraan bersama dorang..al maklumlah..dorang anak yatim tak sesempurna kita yang ada mak bapak..yang berkeluarga yang duduk rumah sendiri..dorang ni tumpang rumah anak-anak yatim..reramai pulak tu kan.. So, projek baru ni Cik Angkuh namakan : "Project Baju Raya AidilFitri 143H" Projek ni menjemput semua kawan-kawan, kenalan FB, Twitter, Instagram yang mana readers-readers blog ni untuk sama-sama beramal jariah.. Boleh sedekahkan baju-baju terpakai korang yang mana masih elok tak lusuh, dalam keadaan baik la hendaknya..untuk di be…