Skip to main content

Bermonolog Dengan Rindu !!

Duduk di birai katil, menyelak sedikit langsir biar ada ruang menjengah langit..
Langit kota walaupun nampak gelap..bermerah-merah menompok-nompok..mungkin kesan dari caj arusan elektrik untuk lampu lampu yang menerangi di seluruh kota..kawasan block rumah aku yang tinggi dan bersebelahan bukit menyebabkan angin sejuk menusuk ke tulang putih..sejenak mata mencari di mana sweater aku..capai dan pakai..sedikit hangat..kopi ku hirup perlahan..hangat..kipas tak berpasang..tapi sejuknya Allah maha tahu..
Sejak akhir-ahir ini jiwa seakan cepat di datangi sepi..cepat di landa keresahan..bukan sengaja tapi seolah ada yang tak kena..biarpun jenuh cuba berbaring melayan rasa, mata susah nak terpejam..
Biarpun di paksa-paksa, mimpi bagai benci menghadir di minda..
Ada rindu yang cuba menjengah hati..malas hendak di layan..biarkan rindu terus mengetuk pintu hati itu..jiwa menyampah pada rindu..selalu cuba datang mengganggu hati..kadang-kadang menjemput sekali air mata..sedangkan rindu selalu berlalu pergi tanpa menoleh hati yang terluka..
aaaaah..si rindu memang begitu..sesekali datang menjengah tanpa sedikit belas..kadang-kadang rindu selalu membuat onar sehingga minda terpujuk membolak balik kenangan indah..selepas air mata berlinangan..sakit pun menyinggah, si rindu tanpa segan silu pergi tanpa seucap salam..
Saat itu, sepi saja yang setia menemani..seolah sepi faham yang hati sedang dilukai..lalu minda mula terasuk badi..membolak balik pula kenangan pahit..jiwa mula membenci..aaaahh..si rindu tadi lah puncanya !! bilang si jiwa..sang naluri pula terpujuk-pujuk si hati..memberi semangat agar tidak terluka lagi..air mata pun mula mengering..saat itu tidur bagai tahu tugasnya..datang dan menyapa muka..biar terus terlelap..bersisa-sia air mata di pipi..roh sudah lari dari diri..mimpi mula memasuki ruang minda..entah apa episod mimpi kali ini..terkadang episod nya hampir sama..
 Adakalanya rindu juga membuat onar dalam mimpi..mula lah minda bermain dengan mimpi dan menjemput lakaran-lakaran lama menerjah sekali..bermain-main sehingga hati terguris dalam tidur..aaaarhh..rindu ni, selalu ada di mana-mana..tidakkah dia tahu betapa jasad letih melihat dia membuat onar sedemikian rupa??
Dasar rindu tidak punya akal !!!
Kadang-kadang saat terjaga, air mata masih terasa basah..benci..kadang-kadang terjaga bersama sendu..seolah perit benar rasa hati dalam mimpi tadi..terkadang bangun kerana terkejut akan wajah yang tiba-tiba menerpa..
Arrrhhh..rindu..rindu..mengapa kau selalu begini??
Bila terjaga begitu, mulalah lappy di cari..menaip bait-bait rindu di kotak Faacebook..atau mungkin di blog sini..bukan apa, di twitter suntuk patah perkataannya..akan jadi susah di fahami..lagi pula jarang ada orang yang berjiwa halus di twitter..maka bimbang ada bait patah aku tak meresap ke minda..apatah lagi nak di hadam di hati..
Bukan semua faham bait patah kata aku..bukan semua menjiwa..ada yang kata aku sakit jiwa kerana bermain dengan kata-kata..arrrrhh..rindu punya salah..sehingga aku bermain kata-kata bunga..sehingga kalian tidak dapat menghalusi maknanya..
Sudah lah..terlalu penat aku bermonolog dengan rindu..semoga saja malam ini dia tidak punya kesempatan menular ke hati !!

Comments

Popular posts from this blog

Menantu Vs Mertua

Salam semua..lama sungguh tak update blog..
Actually one of my friend ada problem dengan mertua..
Susah nak cakap bab ni, Kakak sendiri tak merasa lagi..
Jodoh pun belum tahu siapa..apatah lagi mak mertua..

Banyak jenis mertua dan menantu ni..

Menantu Tak Duduk Diam :
Tangan tak pernah kering..buat itu ini..tak menyempat nak rehat..Kesian tengok..Mertua kalau ada menantu macam ni, segan lah sikit..kerah sekali anak2 perempuan awak tu ikut kerjasama sekali..
Jangan di biar anak orang tu kepenatan..dia pun manusia..Ni tak, anak2 perempuan elok melingkar kat living room..Tak pun duk la hadap hp dalam bilik di biar saja..Tak baik macam tu..
Menantu tu ada mak ayah juga..kalau mak ayah dia tengok anak dia tak duduk diam macam tu pun diorang susah hati..sakit pulak nanti..Jangan la kata "buat kerja sikit, tapi penat macam apa entah"..jangan sesekali !! Anak2 perempuan awak pun ada mertua, entah macamana agaknya dia kat rumah mertua dia, awak pun tak tahu..yang dia sampaikan semua …

Project Bulan Puasa

Amboi..kemain..punya dah lama Cik Angkuh tak hapdet blog ni ya.. Nampak sangat jenis "kacang lupakan kulit"..terus melupakan asal usul gittew~~ So, hari ni nak cerita pasal projek baru.. Kesahnyaaaaa.. Ni, sempena Ramadhan yang bakal tiba tak lama lagi..rasanya sebulan lebih je lagipun kak non oiii.. Ni yang saja Cik Angkuh organized satu kerja amal untuk anak-anak yatim yang juga adalah Ahli-ahli Syurga..amin.. Project ni untuk share kegembiraan bersama dorang..al maklumlah..dorang anak yatim tak sesempurna kita yang ada mak bapak..yang berkeluarga yang duduk rumah sendiri..dorang ni tumpang rumah anak-anak yatim..reramai pulak tu kan.. So, projek baru ni Cik Angkuh namakan : "Project Baju Raya AidilFitri 143H" Projek ni menjemput semua kawan-kawan, kenalan FB, Twitter, Instagram yang mana readers-readers blog ni untuk sama-sama beramal jariah.. Boleh sedekahkan baju-baju terpakai korang yang mana masih elok tak lusuh, dalam keadaan baik la hendaknya..untuk di be…